Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Πόπη Μπαλαμώτη – Σπιτά. Η Ζωγράφος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Η Πόπη Μπαλαμώτη – Σπιτά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επί 25 έτη υπηρέτησε ως Καθηγήτρια Φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση σε πολλά σχολεία της χώρας μας.
Με τη λογοτεχνία και ιδιαίτερα την ποίηση ασχολείται από τα εφηβικά της χρόνια. Το ποίημά της «Νόμος Ζωής» είναι το πρώτο που έβγαλε από το συρτάρι των κλειδωμένων αναμνήσεών της, πολύ αργά, μόλις το 2000. Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος το τίμησε με το Β΄ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του και το δημοσίευσε στα Πειραϊκά Γράμματα το 2001. Έτσι έγινε το πρώτο βάπτισμά της στο χώρο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.
Τα χρόνια που ακολούθησαν, το λογοτεχνικό της έργο καταξιώθηκε με πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς στην ποίηση, το διήγημα, τη νουβέλα και το χρονογράφημα.
Γνωρίζοντας την παιδική ψυχή ως εκπαιδευτικός και μητέρα, ασχολήθηκε και με την Παιδική Λογοτεχνία, στην οποία διακρίθηκε το 2005 για την ποιητική συλλογή της Δαυλός φωτοπερίχυτος από την «Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών» και το 2007 για την ποιητική της συλλογή Ανθισμένοι Κρίνοι από τη «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά».
Πολλά έργα της έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο της Αθήνας, του Πειραιά και κυρίως των Τρικάλων, της ιδιαίτερης πατρίδας της. Ποιήματά της έχουν περιληφθεί σε διάφορες ανθολογίες.
Επειδή ασχολείται συστηματικά και με τις εικαστικές τέχνες, ζωγραφική και αγιογραφία, συνδυάζει τη λεκτική έκφραση με την εικαστική απεικόνιση και διατυπώνει όχι μόνο με τις λέξεις αλλά και με το χρωστήρα το λυρισμό της λογοτεχνικής της έμπνευσης.
Διετέλεσε Γραμματέας στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Πανελλήνιας Εταιρείας Λόγου και Τέχνης» (ΠΕΛΤ) και συμμετείχε στην έκδοση της εφημερίδας της Λόγος και Τέχνη, στην οποία ανελλιπώς αρθρογραφούσε.
Είναι τακτικό μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς (ΓΛΣ), του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος (ΣΕΚΕΛ) «Ο Απελλής», του «Διεθνούς Ιδρύματος για την Ελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» (ΔΕΓΠ) και του «Ελληνικού Συνδέσμου των Ηνωμένων Εθνών» (ΕΣΗΕ).
Τα έτη 2006 και 2007 ήταν Γενική Γραμματέας της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» (ΠΕΛ) και είχε την ευθύνη των Δελφικών Αγώνων Ποίησης. Επίσης υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής αρκετών πανελλήνιων διαγωνισμών.
Δείγμα από τα έργα ζωγραφικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου